80 decibel felett maradandó halláskárosodást szenvedhetsz

2018.11.26

A fülünk védelmében a legjobb megoldás, ha eltávolodunk a zajtól, vagy elszigeteljük magunkat a zajtól, Pl. egy munkagépen dolgozó személy esetén felhúzza az ablakot! Ez nem mindig lehetséges, ekkor szükségesek a különböző zajvédő eszközök. Ezek nem szüntetik meg a zajt teljes mértékben, hanem általában csökkentik arra a szintre, amely már nem károsítja a hallásunkat. A legtöbb esetben nem is jó megoldás a teljes zajkioltás, hiszen tudnunk, hallanunk kell környezetünk hangjait! A korábbi példa alapján a kezelőnek hallania kell munkagép hangját, viszont meghatározott maximális, vagyis nem a teljes hangerőn!

Ma az EU-s és magyar szabványok meghatározzák azt, hogy 80dB általános zajszint felett kötelező valamilyen zajvédő használata. Mit is jelent a 80dB érték?


Az sem mindegy, hogy a fent nevezett hangos zajok milyen hosszan tartanak! A következő táblázat a zajterhelés behatási idejéről készült: 

Ez alapján látható, hogy mennyire fontos a fülünk védelme. Ma csak Magyarországon 1 milliót főt meghaladja azok száma, akinek halláskárosodása van. Ezen személyek jelentős része időskori hallásvesztésben szenvedők, de a fiatalkori hallásvesztés aránya a zajterhelés (Koncert, Fesztivál, MP3 lejátszók... nagy mértékben nő! Az USA-ban ma már minden 6. 18 életévét betöltött fiatal felnőttnek van mérhető halláskárosodása, amelyet a túlzott környezeti zaj, mint koncertek, fesztiválok, hangosan hallgatott zene....okoz!

Mi erre a megoldás?

Ha a hangos hangok nem kerülhetők el, akkor védeni kell a fülünket. A cél az, hogy a hangok védelme úgy valósuljon meg, hogy a ne veszítsünk azokból lehetőleg semmit, csak halkabbak legyenek-ezt csak filteres zajvédőkkel lehet megoldani, a legegyszerűbb megoldások ezt nem adják meg, a magas frekvenciák szinte teljesen eltűnnek!

Hallani szeretnél egy demonstrációt erre? Akkor fogd be a füledet a kezeddel, mert ez pont úgy működik, csak most a kezedet használok, ott pedig egy szivacsot dugót!

Akkor lássuk a lehetőségeket és azok előnyeit és hátrányait:

Mi a legjobb?

A saját füledre készült, egyéni zajvédő. Mi erre a "Csend" zajvédő termékünket ajánljuk, amit a Te füledre készítünk. A megadott helyeken leveszik szakemberek a füled mintáját (lenyomat), melyből szakembereink 3D scannelés után egy speciális CAD software segítségével nagyon pontos és jól illeszkedő zajvédőt tervezünk, majd 3D nyomtató segítségével kinyomtatjuk. Tökéletes illeszkedés, pontosan a Te füledre!